Spataderen

Wat zijn het?
Een spatader is een ader die verwijd is en daardoor duidelijk zichtbaar is op de huid, of voelbaar is onder de huid. Spataderen zijn meestal blauw doorschemerend en kronkelig, en zitten vooral aan de benen.

Klachten
Spataderen veroorzaken vaak helemaal geen klachten. Veel mensen zullen de aanwezigheid van spataderen als storend of lelijk ervaren. Spataderen nemen in de loop der jaren meestal geleidelijk in ernst toe. 

Onderzoek
Kleine oppervlakkige cosmetisch storende spataderen zijn eenvoudig te herkennen.
Als er grotere spataderen zijn dan is er aanvullend onderzoek nodig met een duplex (echo-doppler). Spataderen aan de buitenkant van het been kunnen namelijk het gevolg zijn van lekke kleppen in de diepte.

Behandeling
Dit wordt bepaald aan de hand van de bevindingen tijdens het onderzoek. Als u alleen kleine spataderen hebt aan de buitenkant van het been, dan is wegspuiten (scleroseren) de beste oplossing. 

Scleroseren (inspuiten van spataderen)
Bij scleroseren worden de spataderen ingespoten met een irriterende vloeistof (aethoxysclerol). Deze stof veroorzaakt een ontstekingsreactie van de vaatwand. Vervolgens gaat er een drukverband (compressieverband) of een elastische kous omheen waardoor de vaatwanden tegen elkaar aan worden gedrukt. De beschadigde vaatwanden plakken vervolgens aan elkaar en het vat zicht dicht.
Voor meer informatie: Folder Scleroseren

Muller procedure (ambulante flebectomie)
De Muller procedure is bedoeld voor grote zijtak spataderen die oppervlakkig gelegen zijn. De spatader wordt afgetekend. Onder lokale verdoving door middel van injecties met verdovingsvloeistof worden kleine sneetjes gemaakt naast het vat. Vervolgens wordt met een haakje de spatader naar buiten getrokken. De sneetjes genezen heel mooi. Om bloeduitstortingen tegen te gaan wordt een drukverband aangelegd.
Voor meer informatie: Folder Muller behandeling 

Uw spataderen
Uw huisarts kan u verwijzen voor het onderzoek van de spataderen, dit valt binnen de basisverzekering. Het staat u ook vrij om zelf een afspraak te plannen, dan valt dit in de Niet Verzekerde Zorg.
Tijdens het eerste bezoek aan MohsA zal de arts met u bekijken welk onderzoek er dient te gebeuren en welke behandeling voor u het meest aangewezen is. Voor het maken van een afspraak mail info@mohsa.nl of bel 088-1666111.
Of de behandeling van uw spataderen vergoed wordt, hangt af van de classificatie van de spataderen. Hiervoor dient de arts uw benen te onderzoeken. Het inspuiten van kleine spataderen valt nooit binnen de basisverzekering. Voor meer informatie over de kosten zie Tarieven.