Overmatig zweten

Wat is het?
De medische term voor overmatig zweten of transpireren is hyperhidrosis. Zweten is een normale lichaamsfunctie, waarmee overmatige warmte aan het lichaam wordt onttrokken. Door verdamping van het zweet wordt de huid afgekoeld. Het zweten neemt toe bij lichamelijke inspanning, emoties of bij het eten van sterk gekruid voedsel. Bij sommige mensen is de zweetproductie zo hoog dat men hiervan hinder ondervindt in het dagelijkse leven. De gebieden waar hyperhidrosis het meest voorkomt zijn de oksels, het gezicht, de handpalmen en de voetzolen. 

Hoe ontstaat het?
De oorzaak van hyperhidrosis is meestal niet bekend. Men spreekt dan van idiopathische hyperhidrosis. Waarschijnlijk ontstaat de prikkel om te gaan zweten in de hersenen.

Behandeling
Indien het plaatselijk aanbrengen van middelen tegen hyperhidrosis niet helpt, kan een behandeling met botuline injecties uitkomst bieden.

Botuline injecties (Botox)
Botuline toxine blokkeert de zweetafscheiding. Het is een stof dat geproduceerd wordt door de bacterie Clostridium botulinum. Dit eiwit blokkeert de prikkeloverdracht bij de overgang van zenuw naar spier en bij de overgang van zenuw naar zweetklier. Door de zenuwblokkade houden de zweetklieren op met het aanmaken van zweet. Botulinetoxine wordt met kleine injecties in de huid gespoten op de plaatsen waar sprake is van hyperhidrosis. Het effect is tijdelijk, na 3-6 maanden is het uitgewerkt en zal de behandeling herhaald moeten worden.

Voor het maken van een afspraak mail info@mohsa.nl of bel 088-1666111.

De behandeling van hyperhidrosis met botuline injecties wordt in de meeste gevallen niet vergoed. Slechts in uitzonderlijke gevallen, bij specifieke huidaandoeningen wordt vergoeding door de zorgverzekeraar overwogen.

Voor meer informatie over de kosten zie Tarieven.